Primul software românesc de recunoaștere facială

de: Ioana Bîrsan
15 02. 2017

O echipă din România, formată din două persoane (Cosmin Nicula și Bogdan Bocșe), pune bazele VisageCloud, un sistem de recunoaștere facială care poate fi folosit în sisteme de supraveghere inteligente și în panouri publicitare, conform start-up.ro.

Programul VisageCloud este disponibil în varianta software-as-a-service, în cloud, dar acesta poate fi și instalat pe infrastructura clienților. Soluția pentru recunoaștere facială are la bază o serie de tehnnici și programe conexe dintre cele mai avansate. Din acest motiv, performanța sa este pe măsură și algoritmii de învătare aflați la baza sa permit detectarea și alinierea punctelor cheie ale feței, clasificarea fețelor cu mai multe atribute, inclusiv în funcție de gen, grupă de vârstă, culoarea ochilor, a pielii și a părului.

Pentru că are la bază o abordare de tip API (adică o serie de funcții și proceduri care permit crearea aplicațiilor care accesează și interacționează cu datele din sistem), VisageCloud poate fi cu ușurință adaptat la o gamă variată de domenii, de la automate la panouri de informații, acestea având capacitatea de a reține clienții frecvenți și preferințele lor. Pe lângă aceste utilități, software-ul poate fi aplicat cu ușurință unor sisteme de supraveghere inteligente și panourilor publicitare digitale, care raportează structura demografică a audienței și poate modifica reclamele afișate în funcție de privitor.

Pentru a demonstra utilitatea și eficiența programului creat, echipa formată din Bogdan Bocșe, cloud solutions architect, și Cosmin Nicula, software engineer, pune la dispoziția noastră un demo. Acesta permite oricărui utilizator să încarce o fotografie cu ei sau cu oricine altcineva, iar aplicația va găsi actori similari cu persoanele prezente în imaginile încărcate. Întregul proces de detectare, clasificare și căutare a fețelor durează trei secunde, timp în care software-ul va căuta într-o bază de date de 5000 de actori cunoscuți și va afișa răspunsul. Pentru curioși, aplicația poate fi accesată la http://visagecloud.com.

VisageCloud se deosebește de soluțiile similare existente pe piață pentru că nu necesită stocarea sau compararea imaginilor, ci având la bază un proces mai eficient și fiind creat astfel încât să nu încalce dreptul la intimitate, fotografia originală este convertită într-o semnătură compactă a feței. Pe baza acestei semnături unice pentru fiecare utilizator, computerul poate realiza zeci de mii de comparații pe secundă, dar poate funcționa și mai rapid și poate realiza sute de mii de comparații pe secundă.

Pentru cei care se tem să fie scoși din anonimitate, aceleași surse ne informează că semnătura compactă, care este înregistrată în aplicație și care este folosită pentru realizarea comparațiilor, nu poate reface imaginea originală.

Dacă tehnologia vi se pare avansată, echipa din spatele VisageCloud ne anunță că lucrurile nu se vor opri aici: „Ne concentrăm pe a îmbunătăți și lansa funcționalități noi în viitorul apropiat. Un exemplu ar fi recunoașterea facială din profil sau recunoașterea perioculară, folosind doar zona din jurul ochilor, mai des vizibilă și foarte bogată în informație”.